Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΝΔΟΛΙΝΑΤΑΣ

Μετα το θάνατο του Ν Λάβδα και τη διάλυση της Μανδολινάτας, το αρχείο και ρεπερτόριο της Μανδολινάτας παρέμειναν στην κατοχή του ανηψιού του Ν Λάβδα, διακεκριμένου συνθέτη, μουσικολόγου και μουσικοκριτικού Αντ Κ Λάβδα (1926-2009), στου οποίου τα σχέδια βρισκόταν η αναβίωση της Μανδολινάτας ήδη από το 1950.

ΑΜ Pinax twn melwn Ypethynos dhlwsis1951

Η αναβίωση αυτή όμως, μολονότι είχε τεθεί σε κίνηση επισήμως το 1951, τελικώς δεν κατέστη δυνατή, κυρίως λόγω ελλείψεως ενός ικανού αριθμού συνεργατών.

Τον Νοέμβριο του 2010 στην Cremona, υπό την αιγίδα του Δήμου της πόλης και της επαρχίας της Λομβαρδίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του διαγωνισμού Μανδολινάτας, και ειδική μνεία έγινε στην Αθηναϊκή Μανδολινάτα και τον μαέστρο και διευθυντή της. Υπεύθυνος για την όλη διοργάνωση ήταν ο διεθνούς φήμης σολίστ, και συνεργάτης των Solisti Veneti, Ugo Orlandi.

Εμφανίστηκαν όσα από τα συγκροτήματα που είχαν εμφανιστεί το 1910 υπάρχουν και σήμερα, ενώ από την ελληνική πλευρά εμφανίστηκε το Αθηναϊκό Κουϊντέτο «Δημήτρης Δούνης».

76330_135973003122541_6671493_n

Τα μέλη αυτού του συνόλου, με την υποστήριξη του Φιλολογικού Συλλόγου ”Παρνασσός”αποφάσισαν να επανασυστήσουν την Αθηναϊκή Μαντολινάτα “Νικόλαος Λάβδας” προσδοκώντας στην ιστορική συνέχεια με την, διαλυθείσα το 1940, παλαιά «Αθηναϊκή Μανδολινάτα» που διασφαλίζεται μέσω του αρχείου και ρεπερτορίου της, το οποίο διατηρείται από τον υιό του Αντ.Κ Λάβδα, Αλέξανδρο Α Λάβδα. Ο σύνδεσμος ΑΜ – ΦΣΠ πηγαίνει πάνω από έναν αιώνα πίσω, όχι μόνο λόγω των εμφανίσεων της ΑΜ στον ΦΣΠ (η πρώτη έγινε το 1900), αλλά και διότι ο πρόεδρος του ΦΣΠ συγγραφέας Ιπποκράτης Καραβίας διετέλεσε και  πρόεδρος της Αθηναϊκής Μανδολινάτας κατά τη δεκαετία του 1910.

Η επίσημη ανακοίνωση στον τύπο έγινε στις 29/11/2011.

IMGP1990b

Η ορχήστρα, με τον τίτλο «Αθηναϊκή Μανδολινάτα Νικόλαος Λάβδας», ειναι Orchestra –in- residence στον «Παρνασσό», και έχει ως στόχο τόσο τη διάδοση της ιστορικής κληρονομιάς των πρωτότυπων έργων ελλήνων και ξένων συνθετών καθώς και την ενθάρρυνση και προβολή της σύγχρονης δημιουργίας.

Διοργανώνει σε συνεργασία με τον Ugo Orlandi σεμινάρια μαντολίνου με σκοπό την εξοικείωση των μελών της με το ευρύτερο ρεπερτόριο του οργάνου δίνοντας έτσι ένα κίνητρο για μια συστηματική και ολοκληρωμένη σπουδή.

image bimage (2)
Έχει συμμετάσχει στα φεστιβάλ “Αντανάκλασις” στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρου Μυκόνου, στο “Sinfonia Piraeus” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο Βουλετυτικό Μέγαρο του Ναυπλίου, ενώ εμφανίζεται τακτικά ως ορχήστρα residence στην αίθουσα του Φ.Σ.Παρνασσός.

Στην συνεργασία με την Οrchestra di Μandolini e Chitarre “Citta di Brescia” υπό τη διεύθυνση του Claudio Mandonico ηχογράφησαν μαζί το πρώτο cd με τίτλο “Ελληνική Ραψωδία”, ένα αφιέρωμα-φόρο τιμής στην “Αθηναϊκή Μανδολινάτα” και το μαέστρο της Ν.Λάβδα καθώς και σε επιλεγμένα έργα ξένων συνθετών με ελληνική θεματολογία.Pireus 11 2013

Η Μανδολινάτα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τον Ugo Orlandi και την Orchestra di Mandolini e Chitarre “Citta di Brescia” υπό τη διεύθυνση του Claudio Mandonico, το Νοέμβριο του 2013.

2 thoughts on “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΝΔΟΛΙΝΑΤΑΣ

    • Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και τα καλά σας λόγια! Η καλλιτεχνική και εκπαιδευτική δραστηριότητα τής ορχήστρας ανακοινώνεται στις αντίστοιχες περιοχές τού ιστότοπου (“προσεχείς συναυλίες” και “προσεχή σεμινάρια”), ενώ οι προηγούμενες εκδηλώσεις μπορούν κι αυτές να βρεθούν, στις περιοχές “προηγούμενες συναυλίες” και “προηγούμενα σεμινάρια”. Υπάρχει επίσης και σελίδα στο Facebook.

      Like

Leave a comment